Havenbruggen voor de stadspoorten

Vischpoort - zijde Strandboulevard

Korte omschrijving:


Vanaf de Vischmarkt loopt u onder de Vischpoort ( zeepoort 14e eeuw) door de huidige boulevard op. Voor de afsluiting van de Zuiderzee (Afsluitdijk 1932) klotste het zeewater eeuwenlang tegen de stadsmuren (links en rechts van de Vischpoort). Ook stonden de Vischmarkt en de aansluitende straten in de binnenstad regelmatig onder water. In de Vischpoort zelf vindt u nog één van de twee gleuven voor de plaatsing van de waterkeringen (vloedplanken) bij hoog water.
Harderwijk had vroeger geen havens. Ter hoogte van twee zeepoorten bevonden zich houten havenbruggen. Deze houten steigers konden alleen met kleine bootjes bereikt worden omdat het water bij de kust erg ondiep was. Grotere schepen ankerden verder uit de kust. De lading werd op de kleine bootjes overgeladen en naar Harderwijk vervoerd. Onder meer de op de Vischmarkt werden de ladingen verhandeld en op karren geladen voor verder vervoer.

Achtergrondinformatie:


Archeologisch onderzoek heeft de aanwezigheid van twee havenbruggen bevestigd. In 1560 stonden deze al ingetekend op een historische plattegrond van Harderwijk. Door de archeologen zijn ter plaatse van deze houten steigers nog rijen houten palen aangetroffen.
De mannen die met het laden en lossen hun brood verdienden lieten ook wel eens wat in het water vallen. De archeologen hebben dus naast de houten palen ook oud geld, knopen en (kapot) aardewerk gevonden. Soms afkomstig uit andere Hanzesteden. Hiermee is aangetoond, dat er al voor 1.700 handel was met andere steden, onder andere gelegen in Denemarken. Ook is uit deze vondsten een handelsrelatie af te leiden met de Zuiderzeeplaatsen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Harderwijk was ook toentertijd een levendige stad. Heel wat anders dan de huidige activiteiten aan de boulevard: de toenmalige handel heeft plaatsgemaakt voor dagjesmensen, die Harderwijk vaak in de eerste plaats zien als dolfijnenstad.
Wie verder kijkt dan het dolfinarium ontdekt een historische stad met een levendige historie.
In de stadswinkel van het stadhuis van Harderwijk (Havendam 56) zijn de aangetroffen kleine bodemschatten ten toon gesteld naast de maquette van het Waterfront.

 

-Adresgegevens
Adres:

Strandboulevard Oost 6
Harderwijk