Hortus

De Snijcamer van de Gelderse Academie

 Korte omschrijving.

Dit pand werd in 1673 ingericht als laboratorium voor de anatomische lessen van de Academie.In de Snijcamer werden ten behoeve van het medisch onderwijs lijken ontleed. Het ontleden gebeurde op de begane grond, terwijl de studenten door een opening in een hoger gelegen vloer toekeken. De Snijcamer bleef in gebruik tot de opheffing van de Academie in 1811. Tijdens de cholera-epidemie van 1866 diende het pand als hospitaal. Het gebouw, een dwarshuis met zadeldak, is in de jaren 1975/1976 gerestaureerd en daarna ingericht als jongerencentrum.

Achtergrondinformatie.

Daarna is het een milieucentrum geworden, en anno 2013 zit hier ook de BSO, de Buiten Schoolse (Kinder) Opvang.

Voor 1673 werden de anatomische lessen gehouden in de benedenkerk van de Catharinakapel. Daar was een houten amfitheater ingericht. Toen de Fransen in 1672 de kapel weer vrij wilden maken voor rooms-katholieke erediensten, weigerde de Academie de kapel te verlaten.

Toen de Fransen zich terugtrokken, vernielden zij het amfitheater en daarop werd een laboratorium ingericht in de hortus. Meestal werden veroordeelde misdadigers gebruikt om hun lijken te ontleden. Die werden door luiken in de gevel naar binnen gebracht. Het gebouw werd ook wel gebruikt als Oranjerie: kweekplaats of plek waar bijzondere planten konden overwinteren.

-Adresgegevens
Adres:

Academiestraat 7
Harderwijk