Knutseltips

Plezier maken hoeft niet duur te zijn. Knippen, plakken, rijgen en tekenen.  Met deze knutseltips kun je eerst in de natuur op zoek gaan naar de benodigdheden en ondertussen heerlijk uitwaaien. Vervolgens kun je heerlijk opwarmen en iets moois knutselen. Het is gezellig om dit samen met andere te doen, zo kun je van elkaar leren, maar je kunt het natuurlijk ook alleen doen.

-

Kastanjepoppetjes

Zoek de mooiste kastanjes. Maak met een cocktailprikker een kleine en een grote kastanje aan elkaar vast. Misschien kunnen je ouders helpen met het prikken van de gaatjes. Teken een gezichtje op de kleine kastanje. Maak met andere cocktailprikkers armpjes en beentjes.

Tip - Je kunt ook eikels gebruiken natuurlijk.

-

Wat je al niet kunt doen met een pompoen!

Een toverlantaarn maken

Nodig: een pompoen, keukenmesje, lepel, waxinelichtje, lino-gutsje of een ander scherp voorwerp.
Snijd voorzichtig de bodem los van de pompoen, laat de onderkant dik genoeg: 1,5 à 2 centimeter. Hol de pompoen uit met de lepel tot een gelijkmatige dikte van ongeveer 1,5 of 2 centimeter aan de randen. Breng met een dun balpenlijntje een mooie tekening aan. Steek nu voorzichtig met een lino-gutsje de lijntjes weg. Als je nu een waxinelichtje in de pompoen zet, verschijnt de tekening als bij toverslag!

Een pompoenhuisje maken

Nodig: een mooie, grote pompoen, keukenmesje, lepel, kraaltjes, lijm, dikke naald, elastiekjes.
Snijd voorzichtig de bodem los van de pompoen, laat de onderkant dik genoeg: 1,5 à 2 centimeter. Hol de pompoen met de lepel uit tot een gelijkmatige dikte van ongeveer 1,5 of 2 centimeter aan de randen. Teken met potlood de raampjes en de deur. Snijd ze voorzichtig uit met een keukenmesje. Maak in de deur en het ‘kozijn’ twee gaatjes en verbind ze met een elastiekje. Nu kun je de deur open en dicht doen. Versier nu het huisje van binnen en buiten met wat kralen en andere kleine spulletjes die je hebt verzameld. Plak alles vast met lijm.

-

Maak je eigen vetbol

Wat heb je nodig?

  • Frituurvet en zaden, zoals maanzaad, pompoenpitten of zonnebloemzaden). De verhouding is ongeveer 50 procent frituurvet en 50 procent zaden.

Aande slag

• Smelt het frituurvet in een pan. Let op, het hoeft niet heet te zijn.
• Voeg al roerend het zadenmengsel toe.
• Verdeel het mengsel over bijvoorbeeld theeglazen of een blikje.
• Leg daarin een katoenen draad die uitsteekt (hier hang je de bol straks aan op).
• Laat de bollen hard worden en hang het op in de tuin.

-

Pindaslinger rijgen

Wat heb je nodig?

  • Zak doppinda’s
  • Een grote naald
  • Een touwtje. 

Maak het touwtje vast aan de naald. Prik met de naald door elke pinda en rijg zo de pinda’s aan elkaar. Hang nu de ketting op in de tuin.