Luttekepoort - voorpoort - Luttekepoortstraat-Vitringasingel

Parkeergarage Houtwal aan de Vitringasingel

De voorpoort van de Luttekepoort.

Korte omschrijving:
Komt u met de auto naar de binnenstad parkeer dan in de Houtwalgarage. Op de bodem van deze parkeergarage (niveau E) zijn de resten van de in 2009/2010 opgegraven voorpoort van de Luttekepoort ten toon gesteld. De resten van deze funderingen dateren uit vele honderden jaren. Aanpassing van de verdediging van de stad was in de loop der eeuwen namelijk nodig om de vijand met steeds nieuwere wapens buiten de stad te houden. Aan de verdedigingswerken van een stad als Harderwijk werd dan ook bijna doorlopend gewerkt.

Achtergrondinformatie:
Op de kruising van de Doelenstraat en de Luttekepoortstraat stond vroeger de Luttekepoort. Dat was de echte toegang tot de stad. Vanaf deze poort liep een smalle weg naar de voorpoort, die op een eiland lag en door diepe grachten was omgeven. Het eiland zelf was uitgerust met hoge wallen en bastionmuren, die de wallen bij elkaar hielden. In die tijd vanaf de landzijde een onneembare vesting. Vanaf de voorpoort op het bastion kon men via een ophaalbrug naar het achtergelegen land. Daar was ook weer een poort neergezet. Men moest dus drie (bewaakte) hindernissen nemen voordat men in de stad zelf was.
Zowel bij het archeologisch monument zelf als bij de voetgangerstoegang tot de parkeergarage zijn panelen geplaatst die de situatie met tekst en plattegronden verder verduidelijken.

 

-Adresgegevens
Adres:

Houtwal
Harderwijk