Molen de Hoop

Molen de Hoop

Korte Omschrijving

De huidige molen is een nieuw gebouwde molen met een oude molenromp, afkomstig van een onttakelde molen uit Oldenzaal, die oorspronkelijk uit Weesp kwam, en daar in 1779 is gebouwd. In 1998 werd de molen in gebruik genomen, en in 1999 werd het voor publiek geopend.

Achtergrondinformatie

De molen ligt net buiten de oude haven met scheepshelling en is mede door een aangestelde molenaar geregeld in gebruik. De naamgeving De Hoop verwijst naar de laatste molen, die binnen de stadsmuren heeft gestaan aan de grote Oisterwijk.

Al voor 1620 stond er op de plek van het voormalige bolwerk Keelaf, de huidige plek van het nieuwe stadhuis, een molen. Deze kwam in 1841 in het bezit van Petrus Gerardus Nijenhuis, en heette toen De Meermin. De naam De Hoop kreeg deze molen in de tweede helft van de 19e eeuw, toen de korenmolen in het bezit was van de familie Van den Born. De molen werd in 1909 door blikseminslag verwoest. Doordat de gasfabriek zijn bedrijf hier wilde uitbreiden,werd er twee jaar later een nieuwe molen gebouwd aan de Grote Oosterwijck 43, tegen de zeemuur. In 1952 werd de maalderij buiten gebruik gesteld, en richtte men het complex in als hotel-café-restaurant. De molen werd eind maart 1969 door brand verwoest. Het interieur is te bezichtigen onder leiding van een “molengids”

 

-Adresgegevens
Adres:

Havendijk 9