Synagoge/Jodenkerksteeg.

Korte omschrijving.

Dit gebouw is in 1839-1840 gebouwd, en de eerste steen is destijds gelegd door H.Wolf en J.Marcus, kerkmeesters der Israëlitische Gemeente. Bij het binnengaan van de Synagoge,passeert men deze gedenksteen. De Synagoge kreeg een klokgevel met twee spitsboogvensters.

Achtergrondinformatie.

Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband en heeft langs de top van de gevel een rollaag met natuurstenen aanzetten. In de top van de gevel is een klein rond raam aangebracht.In 1995 is in de voorgevel van de Synagoge een gedenksteen aangebracht ter herinnering aan    de slachtoffers van de Jodenvervolging tijdens de Duitse bezetting.

In 1657 mochten er voor het eerst joden in Harderwijk wonen. Pas in 1690 kregen joden het recht om zich blijvend in de stad te vestigen en een beroep uit te oefenen. In 1759 werd in een gehuurde kamer de eerste Synagoge geopend. Vanaf 1773 zorgde de magistraat voor het onderhoud van joodse godshuis. In 1838 moest het pand vanwege instortingsgevaar deels worden afgebroken. Een jaar later verrees het tegenwoordige pand (zie tekst boven) Het gebouwwas na de Tweede Wereldoorlog onder andere in gebruik bij het Apostolisch Genootschap.

Op de verdieping bevindt zich nog een, sinds kort, ingerichte herinneringswand. Momenteel functioneert de Synagoge als inloophuis, en kan er op de zolderverdieping vergaderd worden

-Adresgegevens
Adres:

Jodenkerkstraat 1
Harderwijk