Visserstruien

Tentoonstelling in het Stadsmuseum

Met trots kondigt het Stadsmuseum Harderwijk haar eerste tentoonstellingvan het nieuwe culturele seizoen aan: ‘Visserstruien’. Deze tentoonstelling is te zien van 3.10.2014 tot 28.02.2015

Harderwijkers zijn nog altijd gek op vis. Een harinkje of een vette paling vindt hier gretig aftrek. Harderwijkers zijn ook dol op de historische waarden van de stad. We zijn trots op dat wat we hebben, trots op dat wat en wie we zijn. De geschiedenis van de stad mag verteld worden. Ook de geschiedenis van het visserijverleden. Daarom toont het Stadsmuseum van 3 oktober tot 28 februari 2015 de bijzondere tentoonstelling Visserstruien.

Visserstruien waren strakgebreide werk- of pronktruien in één kleur (meestal blauw, soms zwart, grijs of naturel) met motieven opgebouwd uit rechte en averechte steken en soms kabels. In de periode tussen 1880 en 1950 ontwikkelden de van de Engelsen en Schotten overgenomen truien van vissers zich aan alle Nederlandse kusten. De motieven en kleuren van de truien, werkgoed dat geen onderdeel van het kostuum vormde en door vissers als eersten - en zo’n 75 jaar als enigen - als bovengoed gedragen werd, waren vaak plaats- en streekgebonden. Hier kon men de herkomst van een visser meestal aan herkennen. Op oude foto’s van vissers uit Nederlandse kustplaatsen is dat

goed te zien. De truien werden gebreid door de vrouwen, moeders en dochters van de vissers. De motieven en patronen in de truien getuigen van een enorm vakmanschap en grote creativiteit.

De beroemde modeontwerpster Coco Chanel liet zich in de jaren 1920 inspireren door de Bretonse visserstruien en maakte van truien mode voor iedereen.

Stella Ruhe deed intensief onderzoek naar de visserstruien, dat resulteerde in het boek VISSERSTRUIEN. Zij vond 60 unieke truien uit 40 vissersplaatsen, die aan de hand van de oude foto’s opnieuw zijn gebreid en samen deze unieke tentoonstelling vormen. Hiermee wordt een vergeten verhaal uit ons cultureel erfgoed voor het voetlicht gebracht en tegelijkertijd is de tentoonstelling een eerbetoon aan de vele, anonieme vissersvrouwen van Nederland.

OPROEP

Het stadsmuseum is op zoek naar verhalen over visserstruien uit Harderwijk en naar oude foto’s rond 1900 waarop vissers met truien staan afgebeeld. Heeft u een bijzonder verhaal gerelateerd aan de ‘Harderwijkse’ visserstrui, heeft u zelf nog een visserstrui liggen of heeft u in een album foto’s van grootvaders en overgrootvaders in een Harderwijker trui? Dan nodigen wij u graag uit om dit op woensdag 10 september a.s. met ons te delen in het Stadsmuseum. U kunt contact met ons opnemen via email of telefoon; info@stadsmuseum-harderwijk.nl | 0341-414468.

Naar de website

-Adresgegevens
Adres:

Donkerstraat 4
3841CC Harderwijk

Telefoon: 0341-414468
Website: www.stadsmuseum-harderwijk.nl
visserstruien