Visserswoning, Kleine markt straat

Korte omschrijving. 

Deze woning is het laatste authentieke vissershuisje in Harderwijk, en dateert van 1756. Het is toen nieuw gebouwd op deze plek, waar al in 1628 sprake was van een huis met een ‘hang’.

Achtergrondinformatie.

Dit betekent dat er een rokerij was. Het huis heeft een sobere bakstenen gevel van twee venster-assen breed, met metselwerk in kruisverband en een geteerde plint. Behalve de deur met bovenlicht is er een groot vijftienruits schuifraam. Het huisje fungeert als een klein museumpje, waar schilderijen van de bekende Harderwijker figuren Tinus Lieman en Eibert den Herder aan de wanden op de begane grond zijn geëxposeerd. De inrichting als vissershuisje is verzorgd door het Stadsmuseum Harderwijk, en is te bezichtigen via de stadsgidsen.

In het voornoemde jaar 1756 liet de kalk- en stenenhandelaar Jan van Apeldoorn, die ook enkele jaren burgemeester was, deze nieuwe woning bouwen, die hij aan vissers verhuurde. In de woning bevindt zich een insteekverdieping, een soort vide. (=leeg) is open ruimte). Daar werden oorspronkelijk de visnetten opgeslagen en gerepareerd. De begane grond was vroeger één grote ruimte. Hier bevindt zich onder andere nog een bedstede, waar een bijna echte visserman op de rand van zijn bed zit. In het voorste deel zijn de genoemde schilderijen te bewonderen. In het achterste deel bevinden zich nog een klein keldertje, met overblijfselen van een waterput. Links achterin op de begane grond bevindt zich nog een later aangebrachte toiletruimte. Er was in 1783 nog een kleine winkel en na 1840 werd het een visserswoning

-Adresgegevens
Adres:

Kleine markt straat
Harderwijk